Garnek i patelnia na płycie indukcyjnej

Jak zaoszczędzić, gotując na kuchni indukcyjnej

Poza odrobiną czasu, chęci i szczyptą talentu przygotowanie posiłku wiąże się z wykorzystaniem energii. Niestety czasami konsekwencją kulinarnych szaleństw jest wysoki rachunek za prąd czy gaz. W jaki sposób ekonomicznie gotować, by potrawy pozostały nadal pyszne i zdrowe? Wybierz kuchnię indukcyjną. O tym dlaczego warto przeczytasz w naszym poradniku.

Tanie gotowanie na kuchni indukcyjnej

W kuchni najczęściej wykorzystuje się dwa źródła energii – gaz i prąd. Jednak z uwagi na wysokie ceny tego pierwszego, coraz więcej domowych mistrzów patelni decyduje się na przyrządzanie potraw przy pomocy kuchni indukcyjnej. Na czym polega energooszczędność kuchni indukcyjnej? Ciepło zaczyna być tu wytwarzane dopiero po postawieniu na polu grzewczym garnka, a wraz z jego ściągnięciem płyta się wychładza. Dodatkowo pole grzewcze dostosowuje się do rozmiarów dna naczynia, dzięki czemu wykorzystywane jest tylko tyle energii, ile to konieczne.

Minimalne koszty, czyli nowoczesne gotowanie

Przyrządzanie potraw, posługując się kuchnią indukcyjną, jest bardziej ekonomiczne, ale wymaga też zmiany pewnych przyzwyczajeń. Ważny jest dobór odpowiednich garnków i patelni, jakie pomogą w jeszcze większym stopniu ograniczyć wydatki na prąd.

  • Przykrywaj garnki podczas gotowania. Gotując pod przykryciem możesz zaoszczędzić nawet 20-30% energii. Szczególnie praktyczne są pokrywki szklane, przez które widać potrawy. Rzadziej je uchylamy, czyli minimalizujemy zużycie prądu.
  • Gotuj w czajniku tylko tyle wody, ile potrzebujesz. Aby nie zapomnieć o jej wyłączeniu, stosuj gwizdki lub timery.
  • Zaraz po zagotowaniu potrawy zmniejsz moc grzania.
  • O ile to możliwe używaj funkcji booster, czyli przyspieszania gotowania. Przyrządzanie posiłków będzie krótsze, a rachunki za prąd niższe.
  • Wybieraj naczynia z płaskim dnem, które będą przylegać do płyty. Większa powierzchnia grzania gwarantuje szybsze gotowanie.
  • Jeśli kształt warzyw nie ma znaczenia dla twojej potrawy, marchewkę czy ziemniaki pokrój w drobniejsze cząstki, szybciej zmiękną.
  • Wykorzystuj tzw. ciepło resztkowe. Staraj się wyłączyć chwilę wcześniej potrawę, ale bez uchylania pokrywki. Dzięki temu maksymalnie wykorzystasz ciepło z wnętrza garnka.
  • Nie gotuj zbyt długo, jedynie tyle, ile wymaga danie. Rozgotowany makaron czy warzywa nie smakują najlepiej, a i twój domowy budżet może na tym ucierpieć.
  • Świetnym rozwiązaniem jest również gotowanie na parze. Takie garnki mają kilka poziomów, dzięki czemu na jednym palniku można jednocześnie ugotować cały obiad.